Manifesztum

6 megtekintés - 4 héttel ezelőtt

Manifesto – “A jelenkor összes műve hamis” – “Semmi sem eredeti. Lopjatok akárhonnan, ami inspirál.” A filmben elhangzott gondolatok ma talán még igazabbak, mint a történelem során eddig bármikor.

A Manifesztum című filmet egy múzeumi videóinstalláció 12 felvételéből állította össze a rendező, Julian Rosefeldt, képzőművész. A film a futurista, dadaista, szuprematista mozgalmak, a Dogma, valamint egyéb művészeti csoportok manifesztumait tolmácsolja Cate Blanchett briliáns alakításában. A Manifesztum központi problémája, ami körül a 12 epizód forog: az élet és a művészet viszonya. A létfenntartás unalmas és elvesz tőlünk minden energiát, ezzel szemben a művészet mindenhol jelen van az életünkben, és mélyrehatóan átjár minket.
A Manifesto / Manifesztum minden szempontból különleges film. Egyrészt azért, mert 12 videóinstallációból áll a történet, melyek egymástól függetlenül is megállják a helyüket. Másrészt pedig azért, mert lényegében az egész filmben egyes egyedül Cate Blanchett szerepel, aki 13 karaktert személyesít meg.

A Manifesztumban több mint 50 közismert ember beszéde, kinyilatkoztatása, hitrendszere, vagyis manifesztuma hallható.
A német Julian Rosefeldt által rendezett alkotásban mindegyik koreszme némiképp új értelmezési keretet kap, legfőképpen azért, mert közvetlenül egymás után hangoznak el a különböző eszmék manifesztumai. Így rácsodálkozhatunk, hogy a különböző eszmék sok esetben lényegükben nem is különböztek egymástól. Legfőbb céljuk a fennálló rend teljes elutasítása, a múlt cáfolása, a jövő megtagadása, a jelen kiteljesítése volt.

Ehhez társul Cate Blanchett briliáns alakítása, aki a filmben 13 szerepet ölt magára, kezdve egy hajléktalan férfitól a tévébemondón át egészen a bábkészítőig. Az egykor heves indulatokat, rengeteg embert megbotránkoztató vagy éppen ámulatba ejtő manifesztumok mondanivalói a 21. századi embernek is számos üzenetet hordoznak. A nézőt könnyen megrémítheti, mennyire fals ideológiákkal kísérelték meg vezetni vagy inkább összezavarni az embereket.

Német-ausztrál filmdráma, 2015

Forgatókönyvíró: Julien Rosefeldt
Zene: Ben Lukas Boysen, Nils Frahm
Operatőr: Christoph Krauss
Rendezte: Julien Rosefeldt

Szereplők:
Cate Blanchett (12 szerepkörben)
Andrew Upton (Pop Art)
Ruby Bustamante (légi utaskísérő)
Ralf Tempel (katolikus pap)
Jimmy Trash (önmaga)
Ea-Ja Kim (Pop Art)
Carl Dietrich
Marie Borkowski Foedrowitz
Marina Michael
Hannelore Ohlendorf
Ottokar Sachse

0 hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned